Ajándéknapok a túlvilágról

Mi lehet a halál után? Bizonyára mindenki gondolkodott már rajta. Találgatunk, nem tudunk semmi biztosat. Angyalokká, jótét lelkekké, szellemekké, kísértetekké válunk, netán olyan vérengző dögökké, amilyeneket Stephen King ábrázol az Állattemető című könyvében? Félelmünkben élettel szeretnénk megtölteni a halál birodalmát, mert nem hisszük el, hogy nincsen semmi odaát. Persze az életről sem tudunk túl sokat, legalábbis a legtöbbünkön nem látszik, hogy tudnánk. Hogy mi van az életben, tudni véljük, hogy mi a halál után, nem tudjuk, DE VAJON MI VAN AZ ÉLET ÉS A HALÁL KÖZÖTT?! Most nem a meghalás előtti utolsó másodpercekre gondolok, amikor állítólag lepereg előttünk a kis életünk. Nem. Hanem arra, hogy mi van, ha valakit föltámasztanak a sírjából, visszahoznak az életbe valamennyi időre, aztán újra visszapaterolnak a sírba? Harmadik novelláskötetemben, az Ajándéknapok a túlvilágról-ban, amely most  jelenik meg a könyvhétre, szinte csupa ilyen történet van. Az egyikben Hunyadi Jánost, Mátyás király apját támasztja fel Isten a nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, hogy tegyen rendet Magyarországon; a másikban Az Ezeregyéjszaka és Krúdy Gyula Szindbádját támasztja fel az "Író", és élő halottként "mozgatja" a temetőben, ahol női csontvázaknak udvarol, teliholdkor nyíló virágokat szedeget, és "présel" a koporsója alatt, a homály színén tűnődik, bibliát lop a ravatalozóból, árvíz idején pedig a koporsójában mint valami csónakban hajókázik a sírkövek között... De van vidámabb történet is! Egy harmadik írásban ugyene Szindbádot a jelenleg holtszegény Magyar Írószövetség valamikor a boldog jövőben görögországi nyaralásra viszi (Szantorinira), és mindenféle kalandokba hajszolja.
    Életünk egy részében azért nem élünk, mert még nem tudunk élni (fiatalok, tapasztalatlanok vagyunk), másik részében már nem tudunk (megvénültünk). Halálunk után meg néha azért kell élnünk, mert hülye írók föltámasztanak bennünket, és azzal játszadoznak, hogy félholtként idióta módjára tologatnak az élők között.
    Az Ajándéknapok a túlvilágról ilyen abszurd helyzetek gyűjteménye. A tíz novellát tartalmazó kötetet a Kráter Kiadó standjánál (57-es stand)) dedikálom június 1-jén, pénteken, 16:00 órakor, valamint június 3-dikán, vasárnap, 13:00 órakor a Vörösmarty téren. Mindenkit szívesen látok!